Ανθρώπινα τρόφιμα

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε σοκολάτα;

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε σοκολάτα; Όχι, η σοκολάτα είναι επικίνδυνη για τους σκύλους γιατί περιέχει δύο επιβλαβείς και θανατηφόρες χημικές ουσίες. Ενώ αυτή η γλυκιά λιχουδιά είναι ασφαλής για τους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τοξικότητα από τη σοκολάτα στους σκύλους.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους κινδύνους της σοκολάτας για τους σκύλους φίλους μας.

Γιατί τα σκυλιά δεν μπορούν να φάνε σοκολάτα;

Η σοκολάτα είναι η πιο δημοφιλής γλυκιά απόλαυση για τους ανθρώπους. Ωστόσο, η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη στη σοκολάτα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τους σκύλους.

Το πεπτικό σύστημα των σκύλων δυσκολεύεται να διασπάσει τη θεοβρωμίνη και την καφεΐνη. Μια μελέτη δείχνει ότι στους σκύλους χρειάστηκαν 17,5 ώρες για να καθαρίσουν τις μισές συγκεντρώσεις θεοβρωμίνης από το σύστημά τους.

Όσο για την καφεΐνη, οι σκύλοι κατάφεραν να απαλλαγούν από τη μισή καφεΐνη που καταναλώθηκε σε 4,5 ώρες. Ο αργός μεταβολισμός αυτών των ενώσεων μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξικών χημικών ουσιών στο σώμα ενός σκύλου.

Μπορούν τα σκυλιά να πεθάνουν από την κατανάλωση σοκολάτας; Ναί. Αυτό είναι ένα σπάνιο περιστατικό, αλλά συμβαίνει. Χωρίς έγκαιρη θεραπεία, η τοξικότητα της σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων σε σκύλους και τελικά σε θάνατο.

Όλα τα είδη σοκολάτας μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση

Κάθε τύπος σοκολάτας περιέχει θεοβρωμίνη, η οποία υπάρχει σε υψηλότερες ποσότητες σε σύγκριση με την καφεΐνη. Ωστόσο, τα επίπεδα θεοβρωμίνης θα ποικίλλουν πολύ ανάλογα με τον τύπο σοκολάτας.

Οι κόκκοι κακάο είναι οι πιο επικίνδυνοι γιατί περιέχουν περίπου 300-1500 χιλιοστόγραμμα θεοβρωμίνης ανά ουγγιά. Ακολουθεί η σκόνη κακάο, η οποία περιέχει περίπου 400-737 χιλιοστόγραμμα θεοβρωμίνης ανά ουγγιά.

Η σοκολάτα ψησίματος χωρίς ζάχαρη είναι εξαιρετικά τοξική για τους σκύλους στο. Περιέχει 390-450 χιλιοστόγραμμα θεοβρωμίνης ανά ουγγιά.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε μαύρη σοκολάτα;

Όχι, η μαύρη σοκολάτα είναι δηλητηριώδης για τα σκυλιά. Η περιεκτικότητα σε θεοβρωμίνη είναι ακριβώς κάτω από τη σοκολάτα ψησίματος χωρίς ζάχαρη, που είναι περίπου 135 χιλιοστόγραμμα/ουγγιά.

Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει 44-60 χιλιοστόγραμμα θεοβρωμίνης ανά ουγγιά. Ενώ αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από άλλα είδη σοκολάτας, μπορεί να είναι τοξικό για τους σκύλους.

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε λευκή σοκολάτα;

Η απάντηση είναι όχι. Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες θεοβρωμίνης, μόνο περίπου 0,25 χιλιοστόγραμμα/ουγγιά, αλλά είναι υψηλή σε ζάχαρη και λίπος. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, παγκρεατίτιδα και διαβήτη σε σκύλους. Μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από σοκολάτα σε σκύλους εάν καταποθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Λιχουδιές και επιδόρπια σοκολάτας: Δεν είναι φιλικά προς τα σκυλιά

Η σοκολάτα είναι σημαντικό συστατικό σε αμέτρητα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, από μπισκότα μέχρι κέικ. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πρέπει να κρατούν τα κουτάβια τους μακριά από επιδόρπια με γεύση σοκολάτας για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους.

“Μπορούν οι σκύλοι να φάνε παγωτό σοκολάτα;” είναι μια δημοφιλής ερώτηση στην κοινότητα των κατοικίδιων ζώων. Το παγωτό σοκολάτας κάνει κακό στα σκυλιά. Εκτός από το ότι περιέχει θεοβρωμίνη και καφεΐνη, περιέχει επίσης ζάχαρη, πρόσθετα και άλλα συστατικά που είναι επιβλαβή για τους σκύλους. Το παγωτό σοκολάτας περιέχει επίσης συχνά γάλα που μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα στους σκύλους.

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων ρωτούν επίσης: “Μπορούν οι σκύλοι να φάνε κέικ σοκολάτας;” Όχι, μην ταΐζετε ποτέ σκύλους με κέικ σοκολάτας. Η σκόνη κακάο χρησιμοποιείται συχνά ως κύριο συστατικό στα κέικ. Λάβετε υπόψη ότι η σκόνη κακάο έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα θεοβρωμίνης, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να προκαλέσει σοβαρή τοξικότητα από τη σοκολάτα στους σκύλους.

Πόση σοκολάτα μπορούν να φάνε οι σκύλοι;

Γενικά, σοβαρή τοξικότητα σοκολάτας σε σκύλους θα συμβεί όταν έχουν καταπιεί περίπου 100-150 χιλιοστόγραμμα θεοβρωμίνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Περισσότερο από 0,13 ουγκιά ανά κιλό μαύρης ή ημίγλυκης σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Από την άλλη πλευρά, περισσότερες από 0,5 ουγγιές ανά κιλό σοκολάτας γάλακτος μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα.

Το μέγεθος του σκύλου είναι επίσης ένας άλλος παράγοντας. Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας δεν είναι πιθανό να βλάψει τις μεσαίες ή μεγάλες ράτσες. Ωστόσο, αρκεί να προκληθεί δηλητηρίαση από σοκολάτα σε μικρότερα σκυλιά.

Μπορεί μια σοκολάτα να βλάψει έναν σκύλο; Ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου και τον τύπο της σοκολάτας, ένα γλείψιμο σοκολάτας μπορεί να βλάψει έναν σκύλο. Μπορεί να εμφανιστούν ήπια συμπτώματα τοξικότητας. Επομένως, είναι καλύτερο να κρατάτε τις λιχουδιές σοκολάτας για τον εαυτό σας.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από σοκολάτα σε σκύλους

Εάν ο σκύλος σας τρώει σοκολάτα, μπορεί να παρουσιάσει κλινικά σημάδια τοξικότητας εντός 6-12 ωρών από την κατάποση. Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και 72 ώρες:

Ήπια κλινικά σημάδια δηλητηρίασης από σοκολάτα σε σκύλους

 • κάνω εμετό
 • Διάρροια
 • Λαχάνιασμα
 • Αυξημένη δίψα
 • Ανησυχία
 • Υπερβολική ούρηση
 • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός

Σοβαρά κλινικά σημεία δηλητηρίασης από σοκολάτα σε σκύλους

 • Να επιτεθεί
 • Μυϊκοί τρόμοι
 • Καταρρέω
 • Συγκοπή
 • Νεκρός

Μπορεί να προκύψουν επιπλοκές ως αποτέλεσμα αυτών των κλινικών σημείων. Ο έμετος, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία από εισρόφηση, καθιστώντας τη θεραπεία πιο δύσκολη για τα προσβεβλημένα σκυλιά.

Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι οι ηλικιωμένοι σκύλοι και οι σκύλοι με καρδιακά προβλήματα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου από δηλητηρίαση από σοκολάτα. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει φάει σοκολάτα, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας για συμβουλές.

Τι πρέπει να κάνω αν ο σκύλος μου έχει φάει σοκολάτα;

Μόλις επιβεβαιώσετε ότι ο σκύλος σας έχει φάει σοκολάτα, καταγράψτε τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • Το βάρος του σκύλου σας
 • Τύπος σοκολάτας κατάποσης
 • Ποσότητα σοκολάτας που καταναλώθηκε
 • Η ώρα που συνέβη το περιστατικό

Καλό είναι επίσης να έχετε μαζί σας το περιτύλιγμα σοκολάτας. Ο κτηνίατρος θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για να βρει την καταλληλότερη θεραπεία για τον σκύλο σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων μπορεί να προκαλέσουν εμετό στα σκυλιά τους για να απαλλαγούν από τις λιχουδιές που έχουν καταπιεί. Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να το κάνετε αυτό, συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας για να μάθετε τη σωστή εφαρμογή αυτής της μεθόδου.

Πώς αντιμετωπίζουν οι κτηνίατροι σκύλοι που πάσχουν από δηλητηρίαση από σοκολάτα;

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της τοξικότητας της σοκολάτας στους σκύλους είναι η απομάκρυνση της τοξίνης από το πεπτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο κτηνίατρος πρέπει να προκαλέσει εμετό στους προσβεβλημένους σκύλους.

Μπορούν επίσης να χορηγήσουν ενεργό άνθρακα. Αυτό το συστατικό βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σύστημα και εμποδίζει την απορρόφησή τους στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο κτηνίατρος μπορεί επίσης να παρέχει πρόσθετη θεραπεία για την αντιμετώπιση των κλινικών συμπτωμάτων της δηλητηρίασης από σοκολάτα. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση IV υγρών για την πρόληψη της αφυδάτωσης από έμετο και διάρροια.

Η συνταγογράφηση φαρμάκων είναι επίσης ένα κοινό μέρος της θεραπείας για την τοξικότητα της σοκολάτας. Η διαζεπάμη χορηγείται συνήθως σε σκύλους που παρουσιάζουν επιληπτικές κρίσεις και ανησυχία. Οι βήτα αποκλειστές χορηγούνται για τη μείωση του γρήγορου καρδιακού ρυθμού.

Οι σκύλοι που παρουσιάζουν ήπια δηλητηρίαση από σοκολάτα επιστρέφουν στο φυσιολογικό 1-2 ημέρες μετά τη θεραπεία. Από την άλλη πλευρά, σκύλοι με σοβαρά συμπτώματα μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθούνται στην κτηνιατρική κλινική για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες.

Συναφή άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button