Ανθρώπινα τρόφιμα

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε ψωμί; Ποια ψωμιά είναι κακά για τα σκυλιά;

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε ψωμί; Ναι και ΟΧΙ. Υπάρχουν πολλά είδη ψωμιού, όπως το σιτάρι, το ζυμωτό ψωμί, το σκορδόψωμο και το κανονικό ψωμί. Δυστυχώς, δεν είναι όλα αυτά ασφαλή για τους σκύλους και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους μέσω δηλητηρίασης και άλλων ανησυχητικών προβλημάτων υγείας.

Για να διασφαλίσουμε ότι μοιράζεστε μόνο ψωμί φιλικό για σκύλους με τον σκύλο σας, έχουμε παραθέσει ποια είδη ψωμιού είναι ασφαλή και ποια είναι επιβλαβή για τους σκύλους.

Προσοχή στις θανατηφόρες ποικιλίες ψωμιού

Οι κίνδυνοι του ψωμιού έγκεινται κυρίως στα πρόσθετα συστατικά και τα αρώματα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Ας δούμε λοιπόν ποια είδη ψωμιού δεν πρέπει να μοιραζόμαστε με τα σκυλιά μας.

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε ψωμί με σταφίδες;

Με τίποτα. Οι σταφίδες έχουν μια άγνωστη ουσία που είναι εξαιρετικά τοξική για τους σκύλους. Η σοβαρή δηλητηρίαση από σταφίδα μπορεί δυνητικά να προκαλέσει ξαφνική νεφρική ανεπάρκεια. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε απώλεια ζωής χωρίς άμεση φροντίδα κτηνιάτρου.

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε ψωμί με σοκολάτα;

Οχι. Η σοκολάτα περιέχει εξαιρετικά τοξικές χημικές ουσίες που ονομάζονται θεοβρωμίνη και καφεΐνη που μπορούν να βλάψουν τους σκύλους συντρόφους μας. Τα σκυλιά με σοβαρές περιπτώσεις τοξικότητας από σοκολάτα μπορεί να εμφανίσουν επιληπτικές κρίσεις, τρόμο και καρδιακή ανεπάρκεια. Έτσι, κρατούν εκείνα τα ψωμιά με σοκολατένια στροβιλίσματα ή κομματάκια σοκολάτας μακριά από το Fido.

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε ψωμί με ξηρούς καρπούς;

Όχι, κρατήστε το μακριά από τον Fido. Οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αύξηση βάρους και παγκρεατίτιδα στους σκύλους. Άλλοι ξηροί καρποί, όπως οι ξηροί καρποί macadamia, μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση.

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε σκορδόψωμο;

Το σκορδόψωμο είναι εντελώς εκτός ορίων για τα κουτάβια. Τα αρωματικά φυτά από την οικογένεια των αλιούχων, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών και του σκόρδου, είναι κακά για τους σκύλους. Περιέχουν μια τοξίνη που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.

Χωρίς άμεση θεραπεία, ένας σκύλος που υποφέρει από δηλητηρίαση από κρεμμύδι ή σκόρδο μπορεί τελικά να αναπτύξει βλάβη και ανεπάρκεια οργάνων.

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε ψωμί χωρίς ζάχαρη με ξυλιτόλη;

Ένα μεγάλο λίπος όχι. Η ξυλιτόλη, ένα τεχνητό γλυκαντικό και υποκατάστατο ζάχαρης, βρίσκεται συνήθως σε πολλά προϊόντα διατροφής όπως το φυστικοβούτυρο, η μαρμελάδα και τα αρτοσκευάσματα. Δυστυχώς, είναι εξαιρετικά τοξικό για τους σκύλους, καθώς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια.

Παραλείψτε τη ζύμη!

Τα σκυλιά δεν πρέπει ποτέ να τρώνε ζύμη ψωμιού. Εάν καταποθεί κατά λάθος από τον σκύλο σας, θα συνεχίσει να ανεβαίνει και να επεκτείνεται στο στομάχι του. Αυτό θα οδηγήσει στη συνέχεια σε μπλοκαρίσματα του στομάχου και φούσκωμα.

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό πράγμα σχετικά με την ωμή ζύμη ψωμιού είναι ότι μπορεί να προκαλέσει τοξίκωση από το αλκοόλ. Τα σκυλιά με αυτή την πάθηση παρουσιάζουν λήθαργο, κατάθλιψη, επιληπτικές κρίσεις, υποθερμία, ασταθές βάδισμα και κώμα. Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα, απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα.

Λοιπόν, ποια είδη ψωμιού είναι ασφαλή για τους σκύλους;

Γενικά, τα περισσότερα ψωμιά είναι κατάλληλα για να φάνε οι γούνινοι φίλοι μας, με την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν συστατικά που είναι επιβλαβή για τους σκύλους. Δείτε μερικά ψωμιά που θεωρούνται ασφαλή για να φάει ο σκύλος σας.

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε ψωμί με μπανάνα;

Το ψωμί με μπανάνα είναι μια νόστιμη απόλαυση για σκύλους. Ωστόσο, πρέπει να σερβίρεται με μέτρο. Συχνά περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία δεν έχουν προστιθέμενη αξία για τη γούνινη σύντροφό σας.

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε ψωμί από σίτο;

Αν αναρωτιέστε, “Μπορούν οι σκύλοι να φάνε ψωμί ολικής αλέσεως;” Η απάντηση είναι ναι. Είναι καλύτερο από άλλα ψωμιά γιατί περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αυτό το καθιστά μια πιο υγιεινή απόλαυση για τα σκυλιά. Το σερβίρετε πάντα σκέτο και σε μέτρια ποσότητα.

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε λευκό ψωμί;

Το λευκό ψωμί είναι ασφαλές για κατανάλωση από τα σκυλιά, αλλά δεν είναι η πιο θρεπτική επιλογή. Επιπλέον, καθώς είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο, δεν έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία.

Το λευκό ψωμί είναι επίσης πλούσιο σε ζάχαρη, υδατάνθρακες και λίπη, τα οποία είναι ανθυγιεινά για τον γούνινο φίλο σας. Δώστε λοιπόν στον σκύλο σας μόνο λευκό ψωμί με φειδώ.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε ψωμί με προζύμι;

Είναι καλό να ταΐζετε τον σκύλο σας με ψωμί με προζύμι, αρκεί να ταΐζετε περιστασιακά. Σερβίρεται καλύτερα σκέτο.

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε ψωμί σίκαλης;

Το ψωμί σίκαλης πρέπει να είναι μόνο περιστασιακή απόλαυση για τους γούνινους φίλους μας. Το ψωμί σίκαλης πρέπει να σερβίρεται σκέτο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος προβλημάτων στο στομάχι.

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε μαύρο ψωμί;

Ναι, ο σκύλος σας μπορεί να φάει μαύρο ψωμί. Ωστόσο, θα πρέπει να χορηγείται σε μικρές ποσότητες για να αποφευχθεί η διαταραχή του στομάχου του σκύλου σας.

Τα σκυλιά με αλλεργία στα δημητριακά ή στο σιτάρι είναι καλύτερα χωρίς ψωμί στη διατροφή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να προκαλέσει επώδυνες και άβολες αλλεργικές αντιδράσεις. Βάλτε τους να ακολουθούν δίαιτες χωρίς δημητριακά ή χωρίς γλουτένη για να αποφύγετε τις αλλεργίες.

Ποια είναι τα οφέλη του ψωμιού για τους σκύλους;

Δεν υπάρχουν σημαντικά οφέλη από την προσθήκη ψωμιού στην τροφή για σκύλους καθώς δεν έχει θρεπτική αξία για τους σκύλους. Το ψωμί αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις στους σκύλους όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Επομένως, το ψωμί πρέπει να δίνεται σε σκύλους μόνο περιστασιακά.

Επίσης, οι σκύλοι σε μια ισορροπημένη διατροφή δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν με ανθρώπινη τροφή για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Ωστόσο, το ψωμί μπορεί να είναι μια χρήσιμη θεραπεία για μια σειρά από προβλήματα υγείας. Εάν τα κουτάβια έχουν ήπια στομαχική διαταραχή, η ταΐζοντάς τους με απλό ψωμί σίτου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, πριν το κάνετε αυτό, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι αυτή είναι η κατάλληλη θεραπεία για αυτούς.

Το ψωμί πιστεύεται επίσης ότι λειτουργεί ως μαξιλάρι στο πεπτικό σύστημα ενός σκύλου. Έτσι χορηγείται σε σκύλους που έχουν καταπιεί αιχμηρά θραύσματα όπως θρυμματισμένα οστά. Αυτό αποτρέπει τη διάτρηση του εντέρου και προστατεύει τον σκύλο σας από εσωτερικούς τραυματισμούς μέχρι να αποβάλει το επιβλαβές αντικείμενο μέσω των κοπράνων του.

Μερικοί ιδιοκτήτες ισχυρίζονται επίσης ότι το ψωμί έχει την ικανότητα να στριμώχνει γραμμικά ξένα αντικείμενα όπως το νήμα. Αυτά τα ξένα σώματα μπορούν στη συνέχεια να περάσουν εύκολα μέσω του πεπτικού σωλήνα και να αποβληθούν ως απόβλητα.

Αν και το ψωμί μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα προβλήματα υγείας, δεν είναι πανάκεια. Εάν η κατάσταση ενός σκύλου δεν παρουσιάζει βελτίωση, σταματήστε να τον ταΐζετε με ψωμί και πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο για θεραπεία.

Πότε είναι κακό το ψωμί για τα σκυλιά;

Το να ταΐζετε το σκυλί σας πολύ ψωμί μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Τα περισσότερα ψωμιά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία στους σκύλους. Επίσης, επιδεινώνει ορισμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η οστεοαρθρίτιδα.

Το ψωμί έχει επίσης υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Έτσι, εάν ταΐσετε το σκυλί σας πολύ ψωμί, μπορεί να παρουσιάσει μια ξαφνική αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Δεν συνιστάται η τακτική διατροφή του σκύλου σας με ψωμί. Φροντίστε να μην είναι μέρος της διατροφής του σκύλου σας και να το σερβίρετε μόνο σε μικρές μερίδες.

Συναφή άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button