Φρούτα κα Λαχανικά

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε σταφύλια; Τι γίνεται με τις σταφίδες;

Η απάντηση είναι ένα μεγάλο όχι. Τα σταφύλια δεν πρέπει ποτέ να δίνονται σε σκύλους. Η κατανάλωση σταφυλιών ή σταφίδων μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση, η οποία μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικές παρενέργειες όπως αφυδάτωση και επιληπτικές κρίσεις.

Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από σταφύλια και τι να κάνετε εάν ο γούνινος σύντροφός σας έχει καταπιεί σταφύλια.

Γιατί τα σκυλιά δεν μπορούν να φάνε σταφύλια;

Τα σταφύλια είναι πολύ τοξικά για τους σκύλους. Το ακριβές συστατικό που προκαλεί τοξικότητα στον καρπό παραμένει άγνωστο. Οι επιστήμονες έχουν αποκλείσει τα φυτοφάρμακα, τους μύκητες και τα βαρέα μέταλλα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αιτία της δηλητηρίασης βρίσκεται στον πολτό του σταφυλιού.

Μπορεί ο σκύλος μου να φάει σταφίδες;

Όλες οι μορφές φρούτων όπως οι σταφίδες (σταφίδες), ο χυμός σταφυλιού είναι όλες τοξικές για τους σκύλους. Κάποιοι εικάζουν ότι η τοξικότητα της σταφίδας είναι πιο ισχυρή από αυτή των σταφυλιών. Βεβαιωθείτε ότι δεν δίνετε στο σκύλο σας σταφύλια και σταφίδες.

Όλα τα σκυλιά αρρωσταίνουν από τα σταφύλια;

Όλοι οι σκύλοι κινδυνεύουν από δηλητηρίαση από σταφύλια. Έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένα σκυλιά μπορούν να καταναλώσουν τα φρούτα χωρίς να αρρωστήσουν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλή από τις τοξίνες.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένα δοσοεξαρτώμενο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι τα μικρά σκυλιά μπορούν να εμφανίσουν άμεσα σημάδια δηλητηρίασης από σταφύλια με την κατάποση μόνο μικρής ποσότητας σταφυλιών. Αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται εύκολα σε μεγαλύτερους σκύλους εάν τρώνε μόνο λίγους.

Πόσα σταφύλια προκαλούν τοξικότητα στους σκύλους;

Δεν είναι σαφές πόσα σταφύλια μπορούν να οδηγήσουν σε τοξικότητα. Δεν υπάρχουν επίσης γνωστοί προδιαθεσικοί παράγοντες που να αποδεικνύουν γιατί ορισμένοι σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι στη δηλητηρίαση από σταφύλια.

Ωστόσο, υπάρχει μια γενική οδηγία που υποδεικνύει πότε μπορούν να ξεκινήσουν οι επικίνδυνες δόσεις.

Για σταφύλια:

 • 1 ή 2 σταφύλια για σκύλο 10 κιλών
 • 3 ή 4 σταφύλια για έναν σκύλο 20 λίβρες ή περισσότερο

Για τις σταφίδες:

 • 0,7 ουγγιές για σκύλο 10 λιβρών
 • 1,4 ουγγιές για σκύλο 20 λιβρών
 • 2,1 ουγγιές για σκύλο 30 λιβρών
 • 2,8 ουγκιές για έναν σκύλο 40 λίβρες ή περισσότερο

Ενώ υπάρχει αυτή η κατευθυντήρια γραμμή, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πρέπει να γνωρίζουν ότι αποθαρρύνεται έντονα να ταΐζουν σταφύλια σε σκύλους. Μην ρισκάρετε, γιατί οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τοξικότητας σταφυλιών στους σκύλους;

Η τοξικότητα των σταφυλιών και της σταφίδας μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους σκύλους. Για να διατηρήσετε το κουτάβι σας ασφαλές, ακολουθούν τα πιο κοινά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε:

 • Στομαχόπονος
 • Ευαισθησία στην κοιλιά
 • Ελλειψη ορεξης
 • κάνω εμετό
 • αφυδάτωση
 • Αύξηση της δίψας και της παραγωγής ούρων
 • Μείωση ή διακοπή της παραγωγής ούρων
 • Διάρροια
 • Ελλειψη ενέργειας
 • Σεισμικές δονήσεις
 • Να επιτεθεί
 • Ξαφνική νεφρική ανεπάρκεια

Πόσο καιρό μετά την κατανάλωση σταφυλιών αρρωσταίνει ένας σκύλος;

Το πρώτο σημάδι δηλητηρίασης από σταφύλια είναι ο έμετος. Ο σκύλος σας μπορεί να αρχίσει να κάνει εμετό εντός 24 ωρών από την κατάποση. Μέσα στις επόμενες 12 έως 24 ώρες, μπορεί να αρχίσουν να εκδηλώνονται λήθαργος, διάρροια και απώλεια όρεξης.

Τα σοβαρά συμπτώματα συνήθως δεν εμφανίζονται μετά από 24 έως 48 ώρες από την κατάποση. Αυτά είναι κοινά μετά από οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Χαρακτηρίζεται από απώλεια όρεξης, έμετο, ναυτία, διάρροια, ουραιμική (οσμή ούρων) αναπνοή, υπερβολική ούρηση και δίψα.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κατάσταση του σκύλου σας μπορεί να γίνει θανατηφόρα. Η τοξικότητα μπορεί να αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά. Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται και ο σκύλος σας μπορεί να πέσει σε κώμα.

Τι γίνεται αν ο σκύλος σας φάει σταφύλι ή σταφίδα;

Εάν ο σκύλος σας έχει φάει σταφύλια ή σταφίδες, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρο. Η πρόκληση εμέτου μπορεί να συνιστάται για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αυτό γίνεται για να αφαιρέσετε τα φρούτα από το σύστημα του σκύλου σας.

Ωστόσο, εάν ο σκύλος σας έχει ήδη κάνει εμετό, μην τον αναγκάσετε να κάνει ξανά εμετό. Εάν ο σκύλος σας χάσει τις αισθήσεις του, έχει δυσκολία στην αναπνοή ή παρουσιάζει σημάδια σοκ, μην προκαλέσετε εμετό.

Η τοξικότητα του σταφυλιού έχει παρόμοια συμπτώματα με άλλες ασθένειες. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει φάει σταφύλι ή σταφίδα, πηγαίνετε στον κτηνίατρο για να γίνει σωστή διάγνωση.

Θα αποκλείσει άλλες πιθανές ασθένειες. Επιπλέον, βοηθά τον κτηνίατρο να επιλέξει την καταλληλότερη θεραπεία για τον σκύλο σας.

Τι να κάνω εάν το σκυλί μου έχει τοξικότητα σταφυλιών;

Μεταφέρετε αμέσως το σκύλο σας στην κτηνιατρική κλινική για να γίνει η διάγνωση του σκύλου σας. Θα γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας για να διαπιστωθεί εάν τα συμπτώματά του προκαλούνται από δηλητηρίαση από σταφύλι ή κάτι άλλο. Ο σκύλος σας μπορεί να χρειαστεί να κάνει ανάλυση ούρων, βιοχημικό προφίλ και πλήρη εξέταση αίματος (CBC).

Εάν αποδειχθεί ότι το σταφύλι είναι η αιτία, ο κτηνίατρος θα προχωρήσει στη θεραπεία. Αυτό περιλαμβάνει την πρόκληση εμετού και τη χρήση ενεργού άνθρακα, ο οποίος καλύπτει το στομάχι και μειώνει την απορρόφηση των τοξινών.

Μπορούν επίσης να κάνουν πλύση στομάχου ή γαστρική άντληση. Είναι μια διαδικασία απολύμανσης με άδειασμα του στομάχου του σκύλου σας.

Στη συνέχεια ο κτηνίατρος προχωρά στο πιο σημαντικό κομμάτι της θεραπείας: την ενδοφλέβια υγροθεραπεία. Ξεπλύνει τις τοξίνες από το σώμα του σκύλου σας.

Αυτό υποστηρίζει επίσης τα νεφρά του σε περίπτωση οξείας νεφρικής ανεπάρκειας. Η χημεία του αίματος του σκύλου σας και τα επίπεδα ενζύμων των νεφρών θα παρακολουθούνται για 72 ώρες.

Πώς να αποτρέψετε την τοξικότητα σταφυλιών στα σκυλιά;

Η τοξικότητα σταφυλιών στους σκύλους μπορεί να είναι ενοχλητική για τους ιδιοκτήτες σκύλων. Προστατέψτε τον σκύλο σας από τυχαία κατάποση αυτού του φρούτου ακολουθώντας αυτές τις χρήσιμες συμβουλές:

 • Αποθηκεύστε τα σταφύλια και τις σταφίδες σε δοχεία που δεν είναι προσβάσιμα από τον σκύλο σας. Αυτό τον εμποδίζει να το πατήσει με τα πόδια του.
 • Ενημερώστε τα παιδιά σας. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνουν ότι το να δίνετε σταφύλια ή σταφίδες μπορεί να βλάψει τον σκύλο σας. Διδάξτε τους να μην αφήνουν σταφύλια στο πάτωμα ή οπουδήποτε μπορεί να φτάσει ο σκύλος σας.
 • Μην υποχωρείτε ποτέ στα κουταβώδη μάτια του. Αν τρώτε σταφύλια ή σταφίδες, μην τα μοιραστείτε μαζί του, αν και μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό.
 • Κάνοντας αυτό θα γλιτώσετε εσάς και τον σκύλο σας από πολλά προβλήματα στο μέλλον.
 • Αποφύγετε να δίνετε τροφή σε ανθρώπους. Αυτά μπορεί να περιέχουν σταφύλια ή σταφίδες και ο σκύλος σας μπορεί να τα καταπιεί εν αγνοία του.
 • Σκεφτείτε να δώσετε στον σκύλο σας εναλλακτικά φρούτα. Ανανάς, καρπούζι, φράουλες, βατόμουρα, μήλα και μπανάνες είναι μερικές από τις ασφαλείς και υγιεινές επιλογές. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο πριν εισάγετε οποιοδήποτε νέο φρούτο στη διατροφή του σκύλου σας.

Συναφή άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button