Ανθρώπινα τρόφιμα

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε τόφου;

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε τόφου; Το τόφου δεν είναι η πιο υγιεινή τροφή για σκύλους. Το τόφου είναι ωφέλιμο για σκύλους με ηπατική νόσο και πλούσιο σε πρωτεΐνη σόγιας, αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα, αλλά πιστεύεται ότι προκαλεί προβλήματα υγείας, αλλεργίες και ορμονική ανισορροπία.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί η απάντησή μας είναι αρνητική, ας σταθμίσουμε τα οφέλη και τους κινδύνους του τόφου για τους σκύλους.

3 κορυφαία οφέλη για την υγεία του τόφου για σκύλους

Το τόφου είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και περιέχει πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά για τους σκύλους. Μερικά από αυτά είναι το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και ο φώσφορος.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη για την υγεία του τόφου για την υγεία των σκύλων και ας δούμε αν είναι καλό για τους σκύλους:

1. Χαμηλό σε υδατάνθρακες και λιπαρά

Το τόφου μπορεί να βοηθήσει τους σκύλους στη διαχείριση του βάρους, ειδικά αν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, καθώς περιέχει μόνο μικρές ποσότητες υδατανθράκων και λίπους.

Το τόφου έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι καλές για την απώλεια βάρους. Το να ταΐζετε το σκύλο σας με τόφου θα τον βοηθήσει να τρώει λιγότερο αλλά να νιώθει χορτάτος και ικανοποιημένος.

2. Καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Η ζωική πρωτεΐνη είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφής ενός σκύλου. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των μυών και είναι απαραίτητο για την κατασκευή νυχιών, χόνδρων και τενόντων στους κυνόδοντες.

Το τόφου λειτουργεί εξαιρετικά ως πρόσθετη πηγή πρωτεΐνης για σκύλους. Έχει 10 απαραίτητα αμινοξέα που αποτελούνται από διάφορες πρωτεΐνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ορισμένα σκυλιά είναι αλλεργικά στη ζωική πρωτεΐνη. Για παράδειγμα, το τόφου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση.

3. Δυνητικά μια καλή επιλογή για σκύλους με ηπατική νόσο

Οι ζωικές πρωτεΐνες συχνά αφαιρούνται από τη διατροφή των σκύλων που πάσχουν από ηπατική νόσο. Σε αυτή την περίπτωση, το τόφου μπορεί να είναι υποκατάστατο της ζωικής πρωτεΐνης, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να επιδεινώσει την ασθένειά τους.

8 Κοινές ανησυχίες για την υγεία όταν ταΐζετε σκύλους με τόφου

Είναι το tofu καλό για τους σκύλους επειδή προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία; Αν και αυτό συμβαίνει, δεν είναι εντελώς καλό για σκύλους, καθώς το tofu έχει επίσης πολλά μειονεκτήματα.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις βλάβες του τόφου στους σκύλους και ας μετρήσουμε αν αυτές είναι σημαντικές ανησυχίες. Αυτό θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες σκύλων να βγάλουν ένα συμπέρασμα και να απαντήσουν στην ερώτηση “Μπορούν οι σκύλοι να φάνε τόφου;”

1. Ανεπαρκής ποσότητα πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών

Ενώ το τόφου παρέχει μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα και πρωτεΐνες, αυτά θεωρούνται ανεπαρκή για να υποστηρίξουν τις καθημερινές σωματικές λειτουργίες ενός σκύλου.

Το τόφου έχει σοβαρή έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι σκύλοι, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, B12, D, E και ψευδαργύρου. Ο σίδηρος μπορεί επίσης να βρεθεί στο τόφου, αλλά είναι χαμηλός για να είναι ωφέλιμος για τους σκύλους.

Ενώ το tofu μπορεί να είναι υποκατάστατο πρωτεΐνης, δεν συνιστάται. Λόγω της έλλειψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, το να βασίζεσαι σε αυτήν ως η μόνη εναλλακτική πρωτεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων.

Είναι καλύτερο να αναζητήσετε άλλες πηγές πρωτεΐνης που μπορούν να καλύψουν πλήρως τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας.

2. Θέτει τα σκυλιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο για φούσκωμα σκύλου

Το φούσκωμα του σκύλου είναι μια θανατηφόρα ασθένεια που μπορεί να αφαιρέσει τη ζωή ενός σκύλου σε ώρες. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συχνά όταν το στομάχι του σκύλου γίνεται διάταση. Με τη σειρά του, το υγρό και τα αέρια συσσωρεύονται στο πεπτικό σύστημα του σκύλου.

Συστατικά με βάση τη σόγια, όπως το τόφου και το γάλα σόγιας, αυξάνουν την πιθανότητα φουσκώματος στους σκύλους επειδή προκαλούν αέρια στους σκύλους. Η κατάποση μεγάλης ποσότητας τόφου μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το απειλητικό για τη ζωή πρόβλημα υγείας.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του φουσκώματος στους σκύλους είναι κοιλιακό φούσκωμα, υπερβολικό σάλιο, δυσκολία στην απέκκριση και έμετος. Εάν εμφανιστούν αυτά τα κλινικά σημάδια στον σκύλο σας, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο.

3. Μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές

Η σόγια περιέχει φυτοοιστρογόνα και σάκχαρα, τα οποία είναι δύσπεπτα για τους σκύλους. Λάβετε υπόψη ότι το τόφου παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας. Το να επιτρέψετε στον σκύλο σας να καταναλώσει τόφου μπορεί να οδηγήσει σε μετεωρισμό, διάρροια ή ακόμα χειρότερα, φούσκωμα στον σκύλο.

4. Μπορεί να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία

Η χορήγηση τόφου σε σκύλους τους θέτει σε κίνδυνο για ανισορροπία οιστρογόνων. Η σόγια περιέχει φυτοοιστρογόνα, τα οποία πιστεύεται ότι προκαλούν αυτό το πρόβλημα.

Αυτές οι ενώσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου και μπορούν επίσης να γίνουν επιβλαβείς για τις λειτουργίες των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ή επιδείνωση των προβλημάτων του θυρεοειδούς. Τα δερματικά προβλήματα και η κακή ποιότητα του τριχώματος είναι επίσης παρενέργειες της ορμονικής ανισορροπίας που προκαλείται από την κατανάλωση τόφου.

5. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε ορισμένους σκύλους

Το τόφου θεωρείται εξαιρετική επιλογή για σκύλους με τροφικές αλλεργίες. Ωστόσο, παρατηρείται επίσης ότι ορισμένα σκυλιά αλλεργικά στη σόγια μπορεί επίσης να είναι αλλεργικά στο τόφου.

Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα σκυλιά είναι αλλεργικά σε πηγές πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών, όπως η σόγια. Και αξίζει να σημειωθεί ότι το τόφου προέρχεται κυρίως από πρωτεΐνη σόγιας.

Εάν ένας αλλεργικός στη σόγια σκύλος τρώει τόφου, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα τροφικής αλλεργίας όπως στομαχικές διαταραχές, φλεγμονή του δέρματος, φαγούρα, συνεχές ξύσιμο και μολύνσεις στο αυτί. Εάν συμβεί αυτό στον σκύλο σας, ελέγξτε τον από τον κτηνίατρο.

6. Μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη πέτρες στα νεφρά

Υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πώς το tofu επηρεάζει τα νεφρά των σκύλων. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι βοηθά στη βελτίωση της κατάστασης των σκύλων με προβλήματα στα νεφρά.

Ωστόσο, άλλοι ερευνητές αρνούνται αυτόν τον ισχυρισμό. Πιστεύουν ότι το tofu μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη στους σκύλους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πυριτικό άλας. Εξαιτίας αυτού, η κατανάλωση σόγιας δεν είναι η καλύτερη ιδέα για σκύλους με προβλήματα στα νεφρά.

7. Περιέχει ίχνη αντιθρεπτικών συστατικών

Η σόγια περιέχει αναστολείς θρυψίνης και φυτικά αντιθρεπτικά συστατικά. Αυτά κάνουν την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του σιδήρου και του ψευδαργύρου, δύσκολη για τους σκύλους.

Μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του συνδρόμου του διαρρέοντος εντέρου σε σκύλους, το οποίο μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας, όπως αρθρίτιδα και αυτοάνοσες διαταραχές. Όμως κατά την παραγωγή του τόφου, τα επίπεδα των αντιθρεπτικών συστατικών μειώνονται σημαντικά.

8. Μπορεί να εκτεθεί σε φυτοφάρμακα

Ορισμένες μάρκες τόφου και σόγιας παρασκευάζονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να έρθουν σε επαφή με φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες που είναι τοξικές για τους σκύλους.

Η ΓΤΟ σόγια διαθέτει επίσης υψηλά επίπεδα γλυφοσάτης, μιας τοξικής καρκινογόνου ουσίας. Αυτή η ένωση έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην πεπτική οδό και στο ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου.

Βιολογικές και μη ΓΤΟ ποικιλίες τόφου μπορούν να βρεθούν στην αγορά. Ωστόσο, αυτό δεν εγγυάται ότι είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς χημικές ουσίες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές τόφου προμηθεύονται τους πόρους τους από μια ποικιλία καλλιεργητών.

Ο προσδιορισμός της ακριβούς πηγής είναι επομένως πολύ δύσκολος. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι τύποι τόφου είναι πιθανό να ψεκάζονται με φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που φέρουν την ετικέτα βιολογικά και μη ΓΤΟ.

τελικές σκέψεις

Ποια πιστεύετε ότι είναι η τελική ετυμηγορία μετά τη στάθμιση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του τόφου για σκύλους; Είναι το τόφου κακό για τα σκυλιά ή όχι;

Δεδομένου ότι οι βλάβες υπερτερούν των οφελών, είναι δίκαιο να συμπεράνουμε ότι το τόφου δεν είναι ακριβώς ασφαλές για τους σκύλους.

Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά μπορούν να τρώνε τόφου σε μικρές ποσότητες, είναι καλύτερο να μην το ρισκάρετε, καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τρομακτικά. Γι’ αυτό, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποφεύγουν να το συμπεριλαμβάνουν στην τροφή για σκύλους των γούνινων φίλων τους.

Συναφή άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button