Φρούτα κα Λαχανικά

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε πατάτες;

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε πατάτες; Ναι, όταν δίνεται η σωστή ποσότητα, οι πατάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη στη διατροφή του σκύλου σας. Αυτό το ριζικό λαχανικό περιέχει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών εκτός από υδατάνθρακες, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Οι πατάτες είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι σκύλοι, αλλά μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία εάν δεν προετοιμαστούν σωστά. Μάθετε τους κινδύνους που σχετίζονται με το ταΐζοντας πατάτες του σκύλου σας και μάθετε τον καλύτερο τρόπο προετοιμασίας τους.

Είναι οι πατάτες καλές για τα σκυλιά;

Ο σκύλος σας μπορεί να επωφεληθεί από τις πατάτες ως σνακ. Είναι γεμάτα με βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες. Οι πατάτες περιέχουν επίσης άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο. Παρέχουν επιπλέον διατροφή που τον βοηθά να διατηρείται σε καλή υγεία.

Οι πατάτες είναι εντάξει για σκύλους;

Οι πατάτες είναι καλές πηγές θρεπτικών συστατικών, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι σκύλοι είναι οι αλλεργίες, η αύξηση βάρους και ακόμη και σοβαρές καρδιακές παθήσεις.

 • Μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες Μερικοί σκύλοι είναι αλλεργικοί στις πατάτες. Εάν ταΐζετε τον σκύλο σας με πατάτες για πρώτη φορά, ξεκινήστε με μικρές ποσότητες. Μην ταΐζετε υπερβολικά για να αποφύγετε μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση εάν αποδειχτεί ότι είναι αλλεργικός στις πατάτες. Κνησμός, συνεχές ξύσιμο, κνίδωση, διάρροια, έμετος και πρήξιμο είναι τα πιο κοινά σημάδια αλλεργίας. Εάν ο σκύλος σας αρχίσει να εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα, πηγαίνετε τον στον κτηνίατρο για θεραπεία.
 • Πλούσιο σε υδατάνθρακες Οι πατάτες περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες. Μια μέτρια πατάτα έχει 37 γραμμάρια υδατάνθρακες. Δίνει στον σκύλο σας επιπλέον ενέργεια για τις καθημερινές του δραστηριότητες, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι καταστροφική για την υγεία του. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως παγκρεατίτιδα και παχυσαρκία. Μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο για τους διαβητικούς σκύλους.
 • Συνδέεται με διατατική μυοκαρδιοπάθεια σκύλου (DCM) Το DCM είναι μια καρδιακή πάθηση που μειώνει τη λειτουργία άντλησης της καρδιάς. Αυτό προκαλεί τη μεγέθυνση της καρδιάς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή ανεπάρκεια και ξαφνική καρδιακή ανακοπή. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι πατάτες, μαζί με σπόρους οσπρίων όπως ο αρακάς ή οι φακές, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης DCM. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με το πόσο συχνά ταΐζουν πατάτες στους γούνινο φίλους τους.

Πόσες πατάτες μπορούν να φάνε οι σκύλοι;

Ταΐστε τις πατάτες με μέτρο για να αποτρέψετε πεπτικά προβλήματα. Εάν ένας σκύλος ζυγίζει λιγότερο από 10 κιλά, μπορεί να έχει περίπου ¼ φλιτζάνι πατάτες.

Ταΐστε τον σκύλο σας με ½ φλιτζάνι πατάτα εάν ζυγίζει έως και 30 κιλά. Οι σκύλοι που ζυγίζουν έως και 70 κιλά δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 1 φλιτζάνι πατάτα.

Αποφύγετε να ταΐζετε υπερβολικά τον σκύλο σας με πατάτες για να διασφαλίσετε ότι διατηρεί μια ισορροπημένη διατροφή. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτού του λαχανικού μπορεί να βλάψει την υγεία του αντί να τη βελτιώσει.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε ωμές πατάτες;

Οι ωμές πατάτες είναι επικίνδυνες για τους σκύλους επειδή περιέχουν μια τοξίνη που ονομάζεται σολανίνη. Αυτή η τοξική ένωση δρα ως φυσικό φυτοφάρμακο και βρίσκεται συνήθως σε είδη της οικογένειας των νυχτολούλουδων. Οι ντομάτες, τα κεράσια, τα μήλα, τα πράσινα φασόλια και οι λευκές πατάτες είναι μερικά φυτά που περιέχουν σολανίνη.

Εάν οι ωμές πατάτες καταποθούν σε μικρές ποσότητες, συνήθως δεν προκαλούν τοξικότητα σολανίνης στους σκύλους. Εάν ο σκύλος σας έφαγε κατά λάθος μια ωμή πατάτα, προσέξτε για συμπτώματα δηλητηρίασης όπως:

 • Λήθαργος
 • Αδυναμία
 • Σύγχυση
 • Απώλεια όρεξης
 • τα σάλια
 • Στομαχικές διαταραχές
 • Διάρροια

Ελέγξτε αμέσως τον σκύλο σας από τον κτηνίατρο εάν αρχίσει να εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα. Θα κάνει κάποιες εξετάσεις, όπως πλήρη αιματολογική εξέταση, ακτινογραφίες θώρακος και εξετάσεις νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας.

Μόλις ολοκληρωθεί η διάγνωση, ο κτηνίατρος θα χορηγήσει θεραπεία. Μπορούν να προκαλέσουν εμετό και να χρησιμοποιήσουν ενεργό άνθρακα για να αφαιρέσουν τις τοξίνες από το στομάχι του σκύλου σας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί πλύση στομάχου σε περίπτωση που παραμείνουν τοξίνες στο σύστημά του.

Στη συνέχεια, ο σκύλος σας θα εθιστεί στα ενδοφλέβια υγρά και θα υποβληθεί σε οξυγονοθεραπεία. Στη συνέχεια, ο κτηνίατρος θα χορηγήσει τα απαραίτητα φάρμακα για να επιτρέψει στον τετράποδο φίλο σας να αναρρώσει γρήγορα. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται καθαρτικά και γαστρεντερικά προστατευτικά.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε φλούδες πατάτας;

Η φλούδα της πατάτας, ειδικά η πράσινη, είναι επικίνδυνη για τους σκύλους επειδή περιέχει σολανίνη. Επιπλέον, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά. Η φλούδα της πατάτας δεν είναι κατάλληλη απόλαυση για τον σκύλο σας, οπότε φροντίστε να αφαιρέσετε τη φλούδα.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε βραστές φλούδες πατάτας;

Το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση σολανίνης στη φλούδα της πατάτας, αλλά δεν αφαιρεί εντελώς τις τοξίνες. Έτσι ο σκύλος σας εξακολουθεί να κινδυνεύει να καταπιεί το δηλητήριο. Είναι καλύτερο να αφαιρέσετε το δέρμα πριν σερβίρετε βραστές πατάτες στον σκύλο σας.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε ψητές πατάτες;

Οι ψητές ή βραστές πατάτες ή οι γλυκοπατάτες μπορούν να είναι μια καλή προσθήκη στη διατροφή του σκύλου σας. Απλά φροντίστε να τα σερβίρετε. Μην προσθέτετε υλικά όπως αλάτι, λάδι, βούτυρο και μπαχαρικά γιατί μπορούν να βλάψουν την υγεία του.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε πουρέ πατάτας;

Ο πουρές πατάτας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σερβίρετε πατάτες στον σκύλο σας, επειδή μασούν εύκολα και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο πνιγμού.

Όπως και με τις ψητές ή βραστές πατάτες, θα πρέπει να σερβίρετε μόνο κανονικό πουρέ πατάτας. Δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετα συστατικά όπως γάλα, καθώς τα περισσότερα σκυλιά έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Μπορούν τα σκυλιά να τρώνε τσιπ πατάτας;

Τα πατατάκια δεν συνιστώνται ως σνακ για σκύλους επειδή είναι πλούσια σε νάτριο, λιπαρά και τεχνητές γεύσεις.

Είναι καλύτερο να μην συμπεριλάβετε πατατάκια, τηγανιτές πατάτες και άλλα επεξεργασμένα σνακ πατάτας στις τροφές για κατοικίδια. Οι ψητές και οι βραστές πατάτες είναι υγιεινές για τους σκύλους.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε κόκκινες πατάτες;

Όπως οι λευκές πατάτες, οι κόκκινες πατάτες είναι ασφαλείς για τους σκύλους. Επειδή περιέχουν και σολανίνη, φροντίστε να αφαιρέσετε τις φλούδες και στη συνέχεια να τις ψήσετε χωρίς να προσθέσετε αλάτι, βούτυρο ή λίπος.

Οι κόκκινες πατάτες μπορούν να σερβιριστούν σκέτες ή να προστεθούν στο αγαπημένο φαγητό του σκύλου σας.

Πώς να προετοιμάσετε πατάτες για σκύλους

Συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο πριν προσθέσετε πατάτες στη διατροφή του σκύλου σας σε μακροπρόθεσμη βάση. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε βιολογικές πατάτες, καθώς έχουν μικρότερη έκθεση σε χημικά σε σύγκριση με τις κανονικές πατάτες.

Ξεφλουδίστε τελείως το δέρμα και πλύνετε καλά τις πατάτες για να αφαιρέσετε επιβλαβείς χημικές ουσίες, βρωμιά και βακτήρια. Στη συνέχεια τα κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Βράστε, ψήστε ή βράστε τις πατάτες στον ατμό και σερβίρετε στο σκύλο σας χωρίς πρόσθετα υλικά.

Σπιτικές λιχουδιές για σκύλους πατάτας

Μετατρέψτε μια απλή πατάτα σε μια νόστιμη απόλαυση για τον σκύλο σας με αυτήν την εύκολη συνταγή για μπισκότο σκύλου:

Μπαλάκια από πατάτα και καρότο

Συστατικά:

 • 1 φλιτζάνι πατάτες
 • 1 μεσαίο τεμαχισμένο καρότο
 • 1 κρόκος αυγού

Διαδικασίες:

 1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 400°F.
 2. Συνδυάστε τον πουρέ πατάτας και το τριμμένο καρότο με ένα πιρούνι σε ένα μεσαίο μπολ. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
 3. Προσθέστε τον κρόκο στο μείγμα και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν πλήρως.
 4. Πλάθετε το μείγμα της πατάτας σε μικρά μπαλάκια.
 5. Τοποθετούμε τις μπάλες πατάτας σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί.
 6. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
 7. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα σερβίρετε στον γούνινο φίλο σας.
 8. Τοποθετήστε τα υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα Ziploc και φυλάξτε τα στο ψυγείο.

Συναφή άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button