Φρούτα κα Λαχανικά

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε κρεμμύδια; Τι είναι η τοξικότητα στο κρεμμύδι;

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε κρεμμύδια; Οχι. Το κρεμμύδι είναι απαραίτητο συστατικό σε διάφορες κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Προσθέτει γεύση και άρωμα σε μια σειρά από ανθρώπινα τρόφιμα. Δυστυχώς, αυτό το λαχανικό είναι πολύ τοξικό για τα σκυλιά και μπορεί να καταλήξει σε μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Μάθετε τις επικίνδυνες παρενέργειες των κρεμμυδιών στους σκύλους και μάθετε τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας τα έτρωγε.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε κρεμμύδια;

Τα κρεμμύδια δεν είναι κατάλληλα για σκύλους καθώς μπορεί να προκαλέσουν αναιμία σώματος Heinz ή αιμολυτική αναιμία. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια (RBC) ενός σκύλου εκριζώνονται και αφαιρούνται από την κυκλοφορία του αίματος πριν από το τέλος της συνήθους διάρκειας ζωής τους.

Φυσικά, ο μυελός των οστών παράγει περισσότερα κύτταρα αίματος για να αντικαταστήσει τα νεκρά κύτταρα. Ωστόσο, στην περίπτωση της αιμολυτικής αναιμίας, η ικανότητα του μυελού των οστών να παράγει αρκετά RBC για τον οργανισμό μειώνεται σημαντικά.

Γιατί τα σκυλιά δεν μπορούν να τρώνε κρεμμύδια;

Μια ένωση τοξίνης που ονομάζεται Ν-προπυλοδισουλφίδιο βρίσκεται στα κρεμμύδια, καθιστώντας το τοξικό για τους σκύλους. Το Ν-προπυλοδισουλφίδιο καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια επειδή προσκολλάται στα μόρια οξυγόνου στα κύτταρα του αίματος.

Αυτό καθιστά δύσκολο για τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο. Επιπλέον, κάνει το σώμα να βλέπει τα ερυθρά αιμοσφαίρια ως ξένα αντικείμενα. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται αιμόλυση, μια διαδικασία με την οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια εξαλείφονται. Εάν αυτή η κατάσταση παραβλεφθεί, μπορεί να εξελιχθεί σε αιμολυτική αναιμία.

Κάθε μέρος του φυτού του κρεμμυδιού είναι δηλητηριώδες για τα σκυλιά μας, γι’ αυτό φροντίστε να κρατάτε τη σάρκα, τα φύλλα, το χυμό και το δέρμα μακριά από τον σκύλο σας. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί κρεμμύδι, προσέξτε για σημάδια αιμολυτικής αναιμίας, όπως:

  • Λήθαργος
  • Αδυναμία
  • Μειωμένη όρεξη
  • Λευκαντικά ούλα
  • Αναπνεύστε γρήγορα
  • Ικτερός
  • Καφέ ούρα
  • Μεγαλωμένοι λεμφαδένες

Πηγαίνετε αμέσως τον σκύλο σας στον κτηνίατρο εάν εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα. Η σωστή φροντίδα κτηνιάτρου είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι αναρρώνει από αυτή την κατάσταση.

Η καθυστερημένη ιατρική θεραπεία μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της διόγκωσης της καρδιάς και της τελικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Πόσο κρεμμύδι μπορεί να φάει ένας σκύλος;

Γενικά, μπορεί να συμβεί όταν ένας σκύλος τρώει περισσότερο από το 0,5% του σωματικού του βάρους. Για παράδειγμα, χρειάζεται ¼ φλιτζάνι κρεμμύδια για να αρρωστήσει ένας σκύλος 20 κιλών.

Άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πόσο τα κρεμμύδια μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα. Αυτό περιλαμβάνει τη φυλή και το μέγεθος του σκύλου σας.

Οι ιαπωνικές ράτσες σκύλων όπως οι Shiba Inu και Akita φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες σε σύγκριση με άλλες ράτσες. Οι μικρές και οι ράτσες σκύλων παιχνιδιών κινδυνεύουν επίσης περισσότερο από δηλητηρίαση από κρεμμύδι.

Τι να κάνετε με τη δηλητηρίαση από κρεμμύδι;

Εάν ο σκύλος σας έχει φάει κρεμμύδια, είναι καλύτερο να τον ελέγξει ο κτηνίατρος το συντομότερο δυνατό. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από κρεμμύδι μπορεί να χρειαστούν μέρες για να εμφανιστούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι πολύ αργά για θεραπεία.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από κρεμμύδι

Έμετος, έλλειψη συντονισμού, αδυναμία, διάρροια, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, υπερσιελόρροια και απώλεια όρεξης είναι κοινά σημάδια τοξικότητας από το κρεμμύδι.

Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο για διάγνωση και θεραπεία.

Διάγνωση δηλητηρίασης από κρεμμύδι

Το κατοικίδιο ζώο σας θα πρέπει να υποβληθεί σε κτηνίατρο για να καθορίσει ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για αυτό. Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε μικροσκοπική εξέταση για να ανιχνεύσει αιμολυτική αναιμία βρίσκοντας σώματα Heinz σε επίχρισμα αίματος.

Θεραπεία για δηλητηρίαση από κρεμμύδι

Εάν το κρεμμύδι ληφθεί μέσα σε 30 λεπτά έως περίπου μία ώρα, προκαλείται εμετός για την απομάκρυνση των τοξινών. Ωστόσο, εάν έχει περάσει περισσότερο από μία ώρα, ο κτηνίατρος θα χρησιμοποιήσει ενεργό άνθρακα για να μειώσει την απορρόφηση των τοξινών στο πεπτικό σύστημα.

Η πλύση στομάχου ή η πλύση στομάχου είναι επίσης μια άλλη επιλογή. Στη συνέχεια, ο σκύλος σας θα λάβει ενδοφλέβια υγρά για να τον κρατήσει ενυδατωμένο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι σκύλοι που έχουν φάει μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιών μπορεί να χρειαστούν μετάγγιση αίματος. Επιπλέον, τα σκυλιά με ηπατική βλάβη από τη δηλητηρίαση πιθανότατα θα χρειαστούν θεραπεία.

Μόλις χορηγηθεί η θεραπεία, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να παρακολουθείτε την κατάσταση του σκύλου σας. Ευτυχώς, οι σκύλοι με ήπιες περιπτώσεις δηλητηρίασης από κρεμμύδι μπορούν να αναρρώσουν γρήγορα.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε μαγειρεμένα κρεμμύδια;

Τα μαγειρεμένα κρεμμύδια είναι βλαβερά για τους σκύλους επειδή μπορούν ακόμα να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Το μαγείρεμα ενός κρεμμυδιού δεν θα κάνει τίποτα για το επίπεδο τοξινών.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε δαχτυλίδια κρεμμυδιού;

Οι ροδέλες κρεμμυδιού είναι ένα νόστιμο σνακ για τον άνθρωπο αλλά δεν είναι κατάλληλο για σκύλους. Εκτός από την τοξίκωση, αυτή η ανθρώπινη τροφή μπορεί επίσης να προκαλέσει παγκρεατίτιδα των σκύλων. Αυτό συμβαίνει επειδή τηγανίζεται σε λάδι και επομένως περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Μπορούν τα σκυλιά να τρώνε πράσινα κρεμμύδια;

Τα πράσινα κρεμμύδια ή κρεμμυδάκια είναι μέλη της οικογένειας allium, μαζί με το σχοινόπρασο, το πράσο, το σκόρδο και τα ασκαλώνια. Όλα αυτά είναι δυνητικά τοξικά τρόφιμα για τον σκύλο σας.

Τα υπολείμματα ανθρώπινης τροφής, ειδικά τα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα συστατικά, πρέπει να απορρίπτονται σωστά.

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε κρεμμύδι σε σκόνη;

Το να ταΐζετε το σκύλο σας με κρεμμύδι και σκόρδο είναι εξαιρετικά επιβλαβές και απειλητικό για τη ζωή. Στην πραγματικότητα, η μορφή σε σκόνη είναι πιο ισχυρή από τα φρέσκα κρεμμύδια. Σημειώστε ότι χρησιμοποιούνται συνήθως σε μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών τροφών και των σούπες.

Άλλες μορφές κρεμμυδιών, όπως αποξηραμένα, τηγανητά και πατημένα κρεμμύδια, μπορούν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του σκύλου σας. Μην τον ταΐζετε με ανθρώπινη τροφή για να αποτρέψετε τον σκύλο σας να καταπιεί κατά λάθος κρεμμύδια.

Φροντίστε να διδάξετε στα παιδιά να μην μοιράζονται τα σνακ τους με σκύλους. Το να τοποθετείτε τα βότανά σας σε δοχεία με κατάλληλη ετικέτα και να τα διατηρείτε εκεί που δεν τα φτάνει ο σκύλος σας είναι ένα άλλο καλό προληπτικό μέτρο.

Συναφή άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button