Κρέας και θαλασσινά

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε γαρίδες;

Ναί. Τα σκυλιά μπορούν περιστασιακά να τρώνε γαρίδες. Οι γαρίδες είναι ένα θρεπτικό θαλασσινό με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη D και ψευδάργυρο. Πάντα όμως να ταΐζετε με γαρίδες τον σκύλο σας με μέτρο, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Πριν ταΐσετε αυτό το οστρακοειδή στον σκύλο σας, διαβάστε τα πρέπει και τα μη για συμβουλές ασφαλούς σίτισης.

Είναι οι γαρίδες καλές για σκύλους;

Ναι, οι γαρίδες είναι γεμάτες με πολλά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Ο γούνινος φίλος σας μπορεί να αποκομίσει πολλά οφέλη για την υγεία από αυτό το νόστιμο θαλασσινό.

Βιταμίνη β12

 • Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της μεταβολικής διαδικασίας.

Βιταμίνη Β3 (νιασίνη)

 • Η νιασίνη χρησιμοποιείται από το σώμα για να βοηθήσει στην ανάπτυξη περισσότερων από πενήντα ενζύμων που είναι σημαντικά για την κυκλοφορία του αίματος, την παραγωγή ενέργειας, τα χημικά σήματα και την παραγωγή λίπους.

Φώσφορος

 • Προωθεί γερά και υγιή οστά.

Αντιοξειδωτικά

 • Περιέχει αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που εξαφανίζουν τις ελεύθερες ρίζες, καθυστερούν την πρόωρη γήρανση και προλαμβάνουν ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Χαμηλό σε υδατάνθρακες, θερμίδες και λίπος

 • Βοηθά στην απώλεια βάρους και στη διαχείριση του βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους σκύλους.

Γλυκοζαμίνη

 • Προάγει την υγεία των αρθρώσεων και βοηθά στη βελτίωση της κινητικότητας, ειδικά σε ηλικιωμένους σκύλους

Ταυρίνη

 • Υποστηρίζει τον εγκέφαλο, τα μάτια, το ανοσοποιητικό σύστημα και τις λειτουργίες της καρδιάς

Επιτρέπονται οι γαρίδες στα σκυλιά; Τι γίνεται με τις αλλεργίες στα θαλασσινά;

Επιτρέπονται οι γαρίδες στα σκυλιά; Οι γαρίδες και οι γαρίδες είναι ασφαλείς για τους σκύλους. Ωστόσο, ορισμένα σκυλιά υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες ή τροφικές δυσανεξίες.

Το να ταΐζετε τις γαρίδες του σκύλου σας για πρώτη φορά απαιτεί έλεγχο της μερίδας. Αυτό σημαίνει να του ταΐζετε μόνο μικρές ποσότητες γαρίδας για να μειώσετε την πιθανότητα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

Παρατηρήστε τυχόν σημάδια αλλεργίας κατά τη διάρκεια και μετά τα γεύματά του. Αυτό περιλαμβάνει κνησμό, φλεγμονή του δέρματος, οίδημα, κνίδωση, έμετο και διάρροια. Εάν εμφανίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο.

Πόσες γαρίδες μπορούν να φάνε οι σκύλοι;

Οι γαρίδες μπορεί να είναι καλές για τον σκύλο σας, αλλά ταΐστε το με μέτρο. Γενικά, μπορείτε να αναμίξετε 1-2 κομμάτια γαρίδας στην τροφή του κατοικίδιου. Το να του επιτρέπετε να καταναλώνει περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα μπορεί να βλάψει την υγεία του.

Οι γαρίδες είναι χαμηλές σε λιπαρά, υδατάνθρακες και θερμίδες, αλλά υψηλές σε χοληστερόλη. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των θαλασσινών μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε ωμές γαρίδες;

Γενικά, οι ωμές γαρίδες δεν είναι ασφαλείς για κατανάλωση από τους σκύλους, επειδή μπορεί να περιέχουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και το E. coli, που είναι μεταδοτικά στους σκύλους, ακόμη και στον άνθρωπο. Μερικά είναι επίσης μολυσμένα με βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα στα οστρακοειδή

Έτσι, για την ασφάλεια του γούνινου φίλου σας, μην τον ταΐζετε με ωμές γαρίδες. Αν κατά λάθος φάει ένα, προσέξτε για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του.

Λήθαργος, πυρετός, έμετος και διάρροια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα βακτηριακών λοιμώξεων. Εν τω μεταξύ, τα πιο κοινά σημάδια τροφικής δηλητηρίασης είναι έμετος, διάρροια, λήθαργος, αφυδάτωση και δυσκολία στην κίνηση.

Επειδή τα συμπτώματα και των δύο καταστάσεων είναι παρόμοια, είναι δύσκολο για τους ιδιοκτήτες σκύλων να προσδιορίσουν εάν πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση ή για βακτηριακή λοίμωξη.

Αν λοιπόν ο σκύλος σας εμφανίσει κάποιο από τα συμπτώματα, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο. Η σωστή διάγνωση καθορίζει την αιτία της ασθένειας του σκύλου σας και επιτρέπει στον κτηνίατρο να παρέχει την κατάλληλη θεραπεία.

Μπορούν τα κουτάβια να τρώνε γαρίδες;

Όχι, δεν πρέπει να ταΐζετε το κουτάβι σας με γαρίδες. Τα κουτάβια έχουν πολύ ευαίσθητο πεπτικό σύστημα επειδή δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως.

Επιπλέον, απαιτούν αυστηρή δίαιτα για να διασφαλιστεί ότι τα αναπτυσσόμενα σώματά τους λαμβάνουν επαρκή διατροφή. Δεν συνιστάται η προσθήκη γαρίδων στη διατροφή του σκύλου σας.

Ελέγξτε με τον κτηνίατρο πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στα γεύματά του για να βεβαιωθείτε ότι οι γαρίδες είναι ασφαλείς για το κουτάβι σας και δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του. Εάν ο κτηνίατρος δώσει το πράσινο φως, αποφύγετε την υπερβολική σίτιση καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε μαγειρεμένες γαρίδες;

Το μαγείρεμα της γαρίδας είναι ο ιδανικός τρόπος για να προετοιμάσετε αυτά τα θαλασσινά για τον σκύλο σας. Φροντίστε να το σερβίρετε βρασμένο ή στον ατμό. Μην προσθέτετε υλικά όπως βούτυρο, μπαχαρικά, λάδι, αλάτι, σάλτσες, σκόρδο, κρεμμύδια και σχοινόπρασο.

Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια σε λιπαρά και περιέχουν μεγάλες ποσότητες μπαχαρικών και αλατιού μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα και παγκρεατίτιδα.

Από την άλλη πλευρά, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το σχοινόπρασο είναι τοξικά για τους σκύλους εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα. Οι σάλτσες είναι ένα μεγάλο όχι γιατί μπορεί να περιέχουν συστατικά που είναι επιβλαβή για τους σκύλους.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε ουρές γαρίδας;

Οι ουρές γαρίδας είναι κατασκευασμένες από χιτοζάνη, έναν φυσικό πολυσακχαρίτη που βρίσκεται στον εξωσκελετό των αστακών.

Δίνει στην ουρά της γαρίδας μια εύθραυστη και αιχμηρή υφή. Αυτό καθιστά την ουρά γαρίδας κίνδυνο πνιγμού για τους σκύλους, ειδικά για τους σκύλους μικρόσωμων φυλών.

Εάν καταποθεί, μπορεί να κολλήσει στα έντερα του σκύλου σας ή να ερεθίσει το γαστρεντερικό του σωλήνα. Φροντίστε λοιπόν να αφαιρέσετε την ουρά πριν δώσετε τις γαρίδες στον σκύλο σας.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε κοχύλια γαρίδας;

Τα κελύφη των γαρίδων είναι επικίνδυνα για τα σκυλιά γιατί μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό σε περίπτωση κατάποσης. Φροντίστε να τις ξεφλουδίσετε μαζί με τη φλέβα στο πίσω μέρος της γαρίδας.

Μην πετάτε όμως τα κοχύλια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε υγιεινό και νόστιμο ζωμό ψαριών για τον σκύλο σας.

Απλώς τα βράζουμε μαζί με μια χούφτα λαχανικά και τα σουρώνουμε όταν είναι έτοιμα. Το ζωμό γαρίδας είναι ένα εξαιρετικό ενισχυτικό γεύσης για το γεύμα του σκύλου σας.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε γαρίδες ψωμιού ή τηγανητές γαρίδες;

Οι τηγανητές ή παναρισμένες γαρίδες είναι κακές για τους σκύλους επειδή περιέχουν επιπλέον λίπος που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας. Βράστε τις γαρίδες στον ατμό, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να τις μαγειρέψετε.

Πώς να προετοιμάσετε γαρίδες για σκύλους

Για να ετοιμάσετε αυτή τη λιχουδιά θαλασσινών για τον σκύλο σας, επιλέξτε προσεκτικά τις πρώτες ύλες και μαγειρέψτε τις γαρίδες.

Ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό για να προετοιμάσετε με ασφάλεια τις γαρίδες για τον σκύλο σας:

 1. Αγοράστε μόνο φρέσκες γαρίδες. Αποφύγετε να αγοράζετε γαρίδες μη βιολογικής εκτροφής, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένες με υπολείμματα αντιβιοτικών, που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες.
 2. Μαγειρέψτε τις Γαρίδες στον ατμό ή βράζοντας χωρίς πρόσθετα υλικά. Περιμένετε να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 145°F πριν απενεργοποιήσετε τη φωτιά.
  Θα ξέρετε αν οι γαρίδες έχουν ψηθεί σωστά αν η σάρκα είναι αδιαφανής και μαργαριταρένια λευκή.
 3. Θυμηθείτε να αφαιρέσετε το κέλυφος, την ουρά, το κεφάλι και τη φλέβα πριν τα σερβίρετε στον σκύλο σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button