Ανθρώπινα τρόφιμα

5 Μειονεκτήματα της διατροφής τηγανητές πατάτες σε σκύλους

Ενώ οι τηγανιτές πατάτες είναι γενικά ασφαλείς για τους σκύλους να τρώνε σε μικρές ποσότητες, δεν είναι η πιο υγιεινή τροφή για αυτούς. Το να δίνετε μερικές από τις πατάτες που έχουν απομείνει εδώ κι εκεί μάλλον δεν θα βλάψει. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ταΐσετε υπερβολικά το σκυλί σας με αυτήν την τροφή πλούσια σε λιπαρά και στη συνέχεια να γίνει ανησυχία για την υγεία.

Ας συζητήσουμε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το ταΐζοντας τηγανητές πατάτες σε σκύλους και ας εξερευνήσουμε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

5 Μειονεκτήματα της διατροφής τηγανητές πατάτες σε σκύλους

Είναι οι πατάτες κακές για τα σκυλιά; Οι τηγανιτές πατάτες δεν είναι εντελώς κακές για τους σκύλους, αλλά αυτές οι ανθρώπινες τροφές δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν τακτικό μέρος της διατροφής τους. Διαφορετικά, η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λιπαρά στις τηγανιτές πατάτες μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας:

1. Παχυσαρκία

Οι τηγανιτές πατάτες είναι τηγανητές, γεγονός που τις κάνει γεμάτες με ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη και τρανς λιπαρά οξέα. Επιπλέον, τα τηγανητά τρόφιμα περιέχουν συνήθως μεγάλες ποσότητες παχυντικών θερμίδων και υδατανθράκων.

Εάν οι πατάτες ταΐζονται σε σκύλους σε υπερβολικές ποσότητες για μεγάλες χρονικές περιόδους, θα προκληθεί παχυσαρκία, η οποία είναι η πύλη για άλλες παθήσεις του σκύλου, όπως καρδιακές παθήσεις και προβλήματα στις αρθρώσεις.

2. Γαστρεντερικές Διαταραχές

Η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών ανθρώπινων τροφών όπως οι τηγανιτές πατάτες μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές σε ήπιες περιπτώσεις. Ωστόσο, η παρατεταμένη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε παγκρεατίτιδα, μια κατάσταση που οδηγεί σε φλεγμονή του παγκρέατος.

Οι λιπαρές τροφές λέγεται επίσης ότι αυξάνουν τον κίνδυνο φουσκώματος στους σκύλους επειδή αφομοιώνονται αργά από το στομάχι.

3. Δηλητηρίαση από νάτριο

Το αλάτι είναι το πιο κοινό είδος καρυκεύματος που χρησιμοποιείται συνήθως στις τηγανιτές πατάτες. Η ποσότητα νατρίου στις μέτριες πατάτες κυμαίνεται από 140 χιλιοστόγραμμα έως περισσότερα από 200 χιλιοστόγραμμα.

Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου είναι τοξική για τους σκύλους και μπορεί να προκαλέσει έντονη ενυδάτωση, μυϊκό τρόμο και επιληπτικές κρίσεις. Η δηλητηρίαση από αλάτι είναι μια ιδιαίτερα θανατηφόρα κατάσταση για σκύλους με νεφρικά προβλήματα.

4. Απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα

Οι τηγανιτές πατάτες συχνά παρασκευάζονται από πατάτες, οι οποίες έχουν υψηλή βαθμολογία στον γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό, καθιστώντας τους πολύ πιθανό να προκαλέσουν μη φυσιολογική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι αιχμές της γλυκόζης δεν είναι ανησυχητικές για υγιείς σκύλους, αλλά μπορεί να είναι καταστροφικές για τους διαβητικούς σκύλους. Για το λόγο αυτό, οι πατάτες θα πρέπει να είναι εκτός ορίων.

5. Αλλεργίες

Η αλλεργία στην πατάτα είναι ασυνήθιστη στους σκύλους, αλλά μερικοί μπορεί να αναπτύξουν αυτήν την κατάσταση υγείας στη διάρκεια της ζωής τους. Επομένως, προσέχετε τον σκύλο φίλο σας όταν καταπιεί για πρώτη φορά αυτή την ανθρώπινη τροφή.

Προσέξτε για συμπτώματα αλλεργίας όπως:

 • Συνεχής φαγούρα
 • Φλεγμονώδες δέρμα
 • Κνίδωση
 • να φτερνιστεί
 • Εκκρίσεις που τρέχουν στα μάτια ή τη μύτη

Πηγαίνετε αμέσως τον σκύλο σας στον κτηνίατρο εάν εμφανίσει αυτά τα κλινικά σημάδια για σωστή διάγνωση. Κρατήστε το μακριά από τροφές που παρασκευάζονται από πατάτες, όπως τηγανητές πατάτες, εάν ο κτηνίατρος επιβεβαιώσει ότι έχει αλλεργίες στην πατάτα.

Οφέλη για την υγεία από τηγανητές πατάτες για σκύλους

Οι τηγανιτές πατάτες, παρά τα πολλά μειονεκτήματά τους, προσφέρουν ορισμένα οφέλη για την υγεία του σκύλου. Περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνη C, τα οποία είναι καλά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των σκύλων και τη βελτίωση της υγείας των οστών.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι τηγανητές πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Όταν καταναλώνονται με μέτρο, δίνουν στους τετράποδους φίλους μια ενεργειακή ώθηση.

Φυτικές πρωτεΐνες μπορούν επίσης να βρεθούν στα πατατάκια, τα οποία προάγουν τη σωστή ανάπτυξη και επισκευή των ιστών. Ωστόσο, δεν συγκρίνονται με τις ζωικές πρωτεΐνες, οι οποίες παρέχουν υψηλότερης ποιότητας απαραίτητα αμινοξέα.

Μην αφήνετε τα σκυλιά να απολαμβάνουν πολύ τις τηγανιτές πατάτες

Είναι οι πατάτες ασφαλείς για τα σκυλιά; Ενώ οι τηγανιτές πατάτες έχουν κάποια οφέλη για την υγεία των σκύλων, δεν υπερτερούν των βλαβών για την υγεία του σκύλου. Όσο το δυνατόν περισσότερο, το να ταΐζετε αυτή την ανθρώπινη τροφή στον σκύλο σύντροφό σας θα πρέπει να είναι ελάχιστη.

Πόσες πατάτες μπορεί να φάει ένας σκύλος; Εάν ο σκύλος σας καταφέρει να φάει κρυφά 1-2 πατάτες τηγανιτές, μην ανησυχείτε καθώς δεν μπορεί να παρουσιάσει στομαχικά προβλήματα και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ωστόσο, τα σκυλιά που έχουν φάει μια ολόκληρη σειρά πατάτες είναι πιθανό να εμφανίσουν εμετό και διάρροια. Ευτυχώς, αυτά τα πεπτικά προβλήματα είναι προσωρινά και υποχωρούν σε λίγες μέρες.

Εάν ο σκύλος σας είναι επιρρεπής σε φούσκωμα, διαβήτη, προβλήματα στα νεφρά ή παγκρεατίτιδα, θα πρέπει να παρακολουθείται στενά σε περίπτωση που η κατάστασή του επιδεινωθεί ξαφνικά μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τηγανιτές πατάτες. Πάρτε τον αμέσως στον κτηνίατρο αν συμβεί αυτό.

Ποια είδη πατατών είναι ασφαλές να μοιράζεστε με σκύλους;

Οι τηγανιτές πατάτες μπορούν να μαγειρευτούν με διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν με διαφορετικά βότανα και μπαχαρικά. Ωστόσο, δεν είναι όλα ασφαλή για κατανάλωση από τα σκυλιά.

Μπορούν τα σκυλιά να τρώνε ακατέργαστες πατάτες τηγανιτές;

Όχι, τα ακατέργαστα τσιπς είναι δύσκολο να τα χωνέψει το στομάχι ενός σκύλου επειδή τα άμυλα τους παραμένουν ανέπαφα. Η κατανάλωσή του θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πεπτικά προβλήματα.

Μπορούν τα σκυλιά να τρώνε μαγειρεμένες πατάτες;

Ναι, οι μαγειρεμένες πατάτες είναι πιο εύπεπτες για τους σκύλους από τις ωμές πατάτες. Ωστόσο, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε λάδι ή αλάτι στο μαγείρεμα για να κάνετε αυτό το ανθρώπινο φαγητό λίγο πιο υγιεινό για τον γούνινο φίλο σας.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε άψητες κατεψυγμένες τηγανιτές πατάτες;

Όχι, οι κατεψυγμένες τηγανιτές πατάτες είναι δύσκολο να μασηθούν, γεγονός που τις καθιστά πιθανό κίνδυνο πνιγμού για τα σκυλιά. Ιδανικά, θα πρέπει να αποψυχθούν, να μαγειρευτούν και να σερβίρονται σκέτα.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε πατάτες χωρίς αλάτι;

Ναι, οι πατάτες χωρίς αλάτι δεν θα βλάψουν τον σκύλο σας, με την προϋπόθεση ότι δεν τις μαγειρέψετε σε λάδι. Ωστόσο, δεν πρέπει να δίνεται ως κανονικό σνακ για σκύλους.

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε πατάτες McDonald’s;

Όχι, οι πατάτες McDonald’s είναι πολύ ανθυγιεινές για τους σκύλους λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αλατιού και λίπους. Άλλα τσιπς γρήγορου φαγητού δεν πρέπει ποτέ να τα μοιράζεστε με το κατοικίδιό σας για τον ίδιο λόγο.

Είναι προτιμότερο να φτιάχνετε τηγανιτές πατάτες για σκύλους στο σπίτι γιατί έχετε τον πλήρη έλεγχο των συστατικών που θα χρησιμοποιήσετε. Σκεφτείτε να αντικαταστήσετε τη λευκή πατάτα με γλυκοπατάτα, η οποία έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Σερβίρετε τις γλυκοπατάτες σκέτες και χωρίς λάδι ή αλάτι. Προσφέρετέ τα με μέτρο, καθώς είναι ένα λαχανικό με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεμάτο υδατάνθρακες.

Μπορούν τα σκυλιά να τρώνε ψημένες πατάτες τηγανητές;

Ναι, τα τηγανητά πατατάκια για σκύλους είναι καλύτερα από τα τηγανητά. Ως συνήθως, μην προσθέτετε αλάτι ή λάδι για να αποφύγετε στομαχικές διαταραχές από το κατοικίδιο ζώο σας.

Μπορούν τα σκυλιά να τρώνε τηγανητές πατάτες τηγανισμένες πατάτες;

Ναι, οι τηγανητές πατάτες στον αέρα για σκύλους είναι μια χαρά, αρκεί να μην έχουν αλάτι και λάδι. Δεδομένου ότι εξακολουθούν να είναι υψηλά σε θερμίδες και υδατάνθρακες, ταΐστε τα στον γούνινο φίλο σας με μέτρο.

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε τηγανητές πατάτες με τυρί σε σκόνη;

Δεν συνιστάται να ταΐζετε τον σκύλο σας τηγανιτές πατάτες με σκόνη τυριού. Η σκόνη τυριού περιέχει συχνά τεχνητά συντηρητικά, χρωστικές και αρωματικές ύλες, που είναι ανθυγιεινά για τους σκύλους.

Επιπλέον, οι περισσότεροι σκύλοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων όπως η σκόνη τυριού θα προκαλέσει παρενέργειες, όπως διάρροια και φουσκωμένο στομάχι.

Τόσο οι τηγανιτές πατάτες όσο και η σκόνη τυριού περιέχουν πολλά λιπαρά. Το να επιτρέπετε στον σκύλο σας να το τσιμπολογήσει σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινή αύξηση βάρους και, κατά συνέπεια, παχυσαρκία.

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε πατάτες με κέτσαπ;

Όχι, μην ταΐζετε τηγανητές πατάτες με κέτσαπ στον σκύλο σας. Τα καρυκεύματα όπως το κέτσαπ είναι γεμάτα με συντηρητικά και μπορεί να περιέχουν συστατικά που είναι τοξικά για τους σκύλους όπως η ξυλιτόλη.

Ψάξτε για καλύτερες εναλλακτικές

Οι τηγανιτές πατάτες δεν πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή όταν επιλέγετε ανθρώπινη τροφή για το κατοικίδιο σας για σνακ. Μπορείτε να βρείτε πολλές άλλες επιλογές τροφίμων που είναι πολύ πιο υγιεινές και θρεπτικές για αυτόν, όπως:

 • Σπαράγγι
 • μήο
 • Μπανάνα
 • Παντζάρι
 • Καρότο
 • Μαρούλι
 • Σκουός
 • φράουλα

Συναφή άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button